
- Наявність: В наявністі
Горіхи макадамії їстівні, за смаковими якостями нагадують лісові горіхи чи фісташки. Великі плоди вживають свіжими або смаженими. У кондитерській промисловості горіхи макадамії надають особливого смаку шоколадним десертам. Дрібні австралійські горішки використовують для приготування салатів, страв із морепродуктів та інших продуктів. Гурмани вживають горішки макадамії з кавою.
Горіх Макадамія має багато назв: цар-горіх, австралійський. Друге говорить про його місце зростання. Історичною батьківщиною ласощів вважається Австралія. Там аборигени вживали його, як зараз люди картоплю чи хліб, і цінували його властивості. Нині він культивується ще й у Бразилії, Південній Африці, на Гаваях. Дерево живе 100 років, плодоносить приблизно з 10-го року життя. Дістати горіх важко, як і його обробити, плодів небагато. Тому ціна його велика, але також велика користь.
Дерева тягнуться на висоту 15-20 метрів. Крона широка, розлога. Горіх дуже смачний, жирний, має вершковий солодкуватий смак. Стиглості досягає в період з березня по вересень. А деякі види дарують корисне насіння цілий рік. Сам горішок круглий, закритий у зеленій шкірці, а без неї схожий на фундук.
Користь горіха у великій кількості не тільки мінералів та вітамінів, а й жирів. Саме вони допомагають зберегти здоров'я серця при правильному вживанні. А ось вуглеводів мало, що не може не користуватися. Цар горіхів корисний при судинних захворюваннях, мігренях, раку і навіть для схуднення! Переоцінити його корисні властивості важко. А косметичні засоби, в яких знаходиться цей чудо-продукт, коштують чималих грошей. Тільки серйозні виробники мають змогу збагатити свою продукцію оліями макадамії. Але й ефект від таких кремів чудовий.