
Кешью смажений - це підданий термічній обробці (обсмажування) плід дерева Кешью, що росте в Центральній та Південній Америці, а також в Африці та Азії. Точніше, частина плоду, тому що у кеш'ю є ще смачне, соковите, м'ясисте яблуко, скуштувати яке можна тільки в місцях його вирощування, тому що фруктова складова плода нетранспортабельна.
Не всі знають, але навіть те, що ми називаємо свіжим кеш'ю, насправді сирим горіхом не є, тому що в абсолютно свіжому вигляді кеш'ю містить фенольну смолу кардол, що викликає хворобливі опіки. І тільки після нагрівання та випарювання олії горіх стає безпечним для здоров'я людини. Тому те, що продається в магазинах як свіжий кешью, це вже термічно оброблений продукт. А смажений горіх піддається додатковому обсмаженню, завдяки чому його смак стає цікавішим, а аромат – яскравішим.
Кешью смажений – готовий продукт харчування, смачний, ситний, корисний, який можна їсти просто так, а можна додавати до різноманітних страв для покращення їх смаку та підвищення поживності.
Кешью смажений за складом дуже близький до свіжого кеш'ю, а тому багато в чому повторює його корисні властивості.
Як і свіжий плід, він посилює імунітет, нормалізує діяльність серця та судин, зменшує рівень шкідливого холестерину в крові, захищає клітини від дії вільних радикалів, омолоджує організм та живить його корисними речовинами (вітамінами Е, В, А, РР; мінералами магнієм, калієм , кальцієм, залізом, амінокислотами триптофаном, гліцином, лізином; поліненасиченими Омега-3 кислотами та ін.). Однак не слід забувати, що корисні властивості обсмажених продуктів у порівнянні зі свіжими, як правило, нижчі, а ось смакові – вищі. Це твердження цілком правомірне і на кешью. Тому з лікувальною метою краще використовувати свіжі горіхи, а в кулінарних – смажені.
За калорійністю смажений кеш'ю майже дорівнює свіжому (близько 600 кКал), але, якщо він обсмажувався із сіллю або, тим більше, із цукром, це підвищує його калорійність. Тому людям із надмірною вагою зловживати смаженим кеш'ю не варто.