
- Наявність: В наявністі
З давніх-давен кедрові горіхи використовувалися в народній медицині. Горішки рекомендували при гастритах, хронічному панкреатиті, виразці шлунка.
Ядра горіхів дуже смачні та містять багато корисних поживних речовин, таких як кедрова олія, азотисті речовини (незамінні амінокислоти), вуглеводи (фруктоза, сахароза, глюкоза, крохмаль), мікроелементи (марганець, мідь, цинк, кобальт, йод) та вітаміни А, Е, Р.
Також кедрові горіхи збирали для лікування сухотних людей. Лушпиння і макуха кедра додавали в спеціальні ванни, які діяли як заспокійливе. Кашкою з кедрових горіхів змащували запалені рани. Ядро кедрового горіха використовується в їжу і служить сировиною для отримання кедрової (горіхової) олії. Шрот (макуха), який залишається після вичавлювання кедрової олії з ядра, перемелюється і використовується як смакова добавка і збагачувач мікроелементами і вітамінами при приготуванні кондитерських виробів і кулінарних страв. Шкаралупа кедрового горіха є компонентом для деяких бальзамів та настоянок.